zondag 16 maart 2014

Dit zijn de namen - Tommy Wieringa

Ik heb meegedaan aan de inktaap

Post mortem - Peter Terrin

Ik heb meegedaan aan de inktaap

Max Havelaar of de Koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy

Max Havelaar staat bekend als een Fairtrade merk, hier ben ik mij meer in gaan verdiepen.
Fairtrade in het kort
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.

Waarom is Fairtrade nodig?
In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.
Naast kleinschalige boeren komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders.
Plantagewerk kenmerkt zich nog vaak door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, terwijl vakbonden op afstand worden gehouden. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten. Op weg naar een beter bestaan voor boeren!

Samenwerken in coöperaties
Een belangrijke eerste stap is dat kleine boeren zich organiseren. Dit heeft als voordeel dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben de boeren een betere onderhandelingspositie, krijgen zij een betere prijs voor hun oogst en toegang tot de wereldmarkt. Daarom is de belangrijkste voorwaarde van Fairtrade dat boeren samenwerken in coöperaties. Inmiddels zijn er wereldwijd 1149 boerencoöperaties aangesloten bij Fairtrade.
Eerlijke en duurzame voorwaarden Ex- en importeurs kopen de producten van de boeren op bij de coöperatie. Om de inkomenszekerheid van de boeren te verbeteren stelt Fairtrade een aantal strikte handelsvoorwaarden.

De minimumprijs
Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerencoöperaties zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken. Deze handelsvoorwaarde is er om de boeren te beschermen wanneer de wereldmarktprijs daalt. Als de wereldmarktprijs lager is dan de minimumprijs, wordt tenminste de minimumprijs betaald. Als de wereldmarktprijs hoger is dan de minimumprijs, ontvangen de coöperaties uiteraard de hogere wereldmarktprijs. Het fungeert dus als vangnet dat zekerheid biedt.

De Fairtrade premie
Coöperaties ontvangen van hun afnemers een Fairtrade premie bovenop de prijs die zij betalen voor de producten. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Het gaat hierbij vaak om bedrijfsontwikkeling voor de boeren, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor arbeiders op plantages komt de Fairtrade premie ten goede aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg .

Kaas - Willem Elsschot



De afbeelding die hier naast is toegevoegd is een afbeelding van Edammer kaas.


Edammer kaas

Het boek Kaas van Willem Elsschot gaat deels over het verkopen van Edammer kaas, tijdens het lezen vroeg ik me af of Edammer kaas echt bestaat. Toen ik er achter kwam dat deze kaas bestond vond ik dit een mooi onderwerp voor mijn verdiepingsopdracht.
Edammer kaas is een kleine bolvormige kaas, die in oorsprong gemaakt is in Edam, vandaar de naam Edammer kaas. De kaas is een 40+-kaas, wat wil zeggen dat in de droge stof 40% vet zit. Bij de Edammer kaas houdt dat een absoluut vetgehalte van 25% in. De kaas kan een gewicht hebben van 800 tot 2000 g. De kaas wordt verkocht over de hele wereld maar de Europese Commissie besloot in oktober 2010 deze kaassoort te beschermen door er een keurmerk aan te hangen, “Edam Holland”. De kaas met dit keurmerk mag uitsluitend Nederlandse oorsprong hebben en gemaakt zijn van Nederlandse gepasteuriseerde koemelk.

Ter eren van de Edammer kazen komen er weer Edamse kaasmarkten iedere woensdag van 2 juli t/m 20 augustus. Deze kaasmarkten zijn in Edam. Door de bereidwillige medewerking van meer dan 90 vrijwilligers en financiële ondersteuning van Edammer kaas is de markt een belangrijke trekpleister geworden. De markt die tegenwoordig verlevendigd wordt door het spel van een oudhollands draaiorgel en vooral door de tonen van de kaaskapel Edam, is al snel een enorme toeristische trekpleister geworden. Ze is dat niet alleen voor eigen land, maar ook voor ver daarbuiten.

De voedingswaarden van Edammer kaas heb ik gevonden op voedingswaardentabel.nl want de belangrijkste voedingswaarden van Edammer kaas kun je hier bekijken, ik heb ze onder aan deze weblog in een tabel vermeld. Eén portie Edammer kaas komt overeen met 30 gram.




Het leven is vurrukkulluk - Remco Campert

In de eerste klas van 4 havo ben ik mij gaan verdiepen in de schrijver van Het leven is vurrukkulluk, Remco Campert. Ik heb dit gedaan door het maken van een collage.
Collage Remco Campert, 2012