De afbeelding die hier naast is toegevoegd is een afbeelding van Edammer kaas.
Edammer kaas
Het boek Kaas van Willem Elsschot gaat deels over het verkopen van Edammer kaas, tijdens het lezen vroeg ik me af of Edammer kaas echt bestaat. Toen ik er achter kwam dat deze kaas bestond vond ik dit een mooi onderwerp voor mijn verdiepingsopdracht.
Edammer
kaas is een kleine bolvormige kaas, die in oorsprong gemaakt is in Edam,
vandaar de naam Edammer kaas. De kaas is een 40+-kaas, wat wil zeggen dat in de
droge stof 40% vet zit. Bij de Edammer kaas houdt dat een absoluut vetgehalte
van 25% in. De kaas kan een gewicht hebben van 800 tot 2000 g. De kaas wordt verkocht
over de hele wereld maar de Europese Commissie besloot in oktober 2010 deze
kaassoort te beschermen door er een keurmerk aan te hangen, “Edam Holland”. De
kaas met dit keurmerk mag uitsluitend Nederlandse oorsprong hebben en gemaakt
zijn van Nederlandse gepasteuriseerde koemelk.
Ter eren van
de Edammer kazen komen er weer Edamse kaasmarkten iedere woensdag van 2 juli
t/m 20 augustus. Deze kaasmarkten zijn in Edam. Door de bereidwillige
medewerking van meer dan 90 vrijwilligers en financiële ondersteuning van
Edammer kaas is de markt een belangrijke trekpleister geworden. De markt die
tegenwoordig verlevendigd wordt door het spel van een oudhollands draaiorgel en
vooral door de tonen van de kaaskapel Edam, is al snel een enorme toeristische
trekpleister geworden. Ze is dat niet alleen voor eigen land, maar ook voor ver
daarbuiten.
De
voedingswaarden van Edammer kaas heb ik gevonden op voedingswaardentabel.nl want de belangrijkste voedingswaarden van
Edammer kaas kun je hier bekijken, ik heb ze onder aan deze weblog in een tabel
vermeld. Eén portie Edammer kaas komt overeen met 30 gram.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten